Статия за дейността на екипа на АНТОАНЕТА СТЕФАНОВА МАЛЕВА


Ръководител:АНТОАНЕТА СТЕФАНОВА МАЛЕВА
Броят показван тук е сбор от лайковете, коментарите и шеровете. В класацията се взима предвид САМО броят на лайковете, затова числото там може да е различно.
Членове:

Ирина Иванова Димова

Мария-Магдалена Симеонова Русева

Павлина Живкова Иванова

За нас:1. Мария-Магдалена Симеонова Русева, ученичка в ЕГ "Гео Милев", сирак, последно почина майка й през 2013 г. Преди раждането й, двамата й братя загиват при автомобилна катастрофа. Изключително талантлива девойка, активно се занимава с музика,поезия и литература. Участвала е в два проекта, управлявани от СНЦ "България Вита".
2. Ирина Иванова Димова , психолог, завършила ПМГ "Иван Вазов" и ВСУ "Черноризец Храбър". Активен шофьор от повече от 5 години. Участвала е в инициативата "Аз имам щедро сърце" и в организирането и провеждане на мероприятия на Младежки градски съвет към Общински младежки център.
3. Павлина Живкова Иванова, журналист, завършила ВУМК "Албена". Последните години активно участва в организирането и провеждането на събития по повод Световният ден за загиналите по пътищата в град Добрич. Има изработени видеоклипове и предавания на тема "Пътна безопасност" и "Войната по пътищата".
Област:Добрич
Населено място:Добрич
Нашият одит за пътна безопасност
Дата
29.10.2013 г.
Час
17:15 ч.
Място
Района преди, на и след новоизграденото кръстовище с кръгово движение на бул. „3 март” и ул."Ген.Колев” в град Добрич., Добрич
Резултати от одита
Дизайн:
Кои особености на дизайна на кръстовището не са съобразени със сигурността на водачите и пешеходците?
Групата извърши наблюдения и обсъждания на проблемни елементи в пътната обстановка на една от най- натоварените отсечки в града– района на новото кръстовище с кръгово движение на бул. „3 март” и ул."Ген.Колев”. Ново- изграденото кръстовище е проектирано за „успокояване на движението", посредством монтирани знаци и средства за ограничение и забавяне на скоростта в зоната на кръстовището и пешеходните пътеки с цел намаляване на конфликтните точки в кръстовището. Една от особеностите е пресичането на неравнопоставени по натовареност улици с цел въвеждане на равнопоставеност при преминаването им.
Кои са основните места, където може да възникне проблем между автомобили и пешеходци?
Няма опасност от тежки ПТП в този участък, преди и след него също, защото задръстванията ограничават скоростта на автомобилите. Съществува опасност на двете пешеходни пътеки по бул. "3-ти март", намиращи се на изходите от кръговото кръстовище.Движението по пешеходната пътека в посока ПМГ "Иван Вазов" във вечерните часове се затруднява, защото 90 % от автомобилите спират за изчакване върху тях. Съществува реална опасност от ПТП с велосипедисти, които самоуверено и без светлоотразителни елементи се движеха в пиковия час, включително и по тротоарите.
Има ясно означени пешеходни пътеки и знаци:Да
Сигналите за пешеходци са ясно видими:Не
Има добър достъп за хора с увреждания:Не
Видимостта между автомобили и пешеходци е добра:Не

Общо наблюдавани автомобили:

900
Констатирани нарушения:
Движение в забранена зона или посока:5
Престрояване без използване на мигачи:135
Неспазване на дистанция:255
Обидно и агресивно поведение на водача:156
Преминаване на червен светофар:20
Отнемане на предимство:267
Неправилно спиране:150
Неправилно паркиране:7
Използване на мобилен телефон по време на шофиране:10
Шофиране без предпазни колани:25

Общо наблюдавани пешеходци:

7
Констатирани нарушения:
Преминаване на необозначено място:3
Наблюдения и изводи:
На 29.10.2013 г. от 17.15 часа до 18.15 часа, екипът проведе наблюдение на новото кръстовище с кръгово движение на бул. „3 март” и ул."Ген.Колев” в град Добрич. За да установим причините за продължаващите задръствания в този район започнахме наблюденията от бензиностанцията на пресечката на ул. "Любен Каравелов" и бул. "3-ти март" до светофарите на Т-е образното кръстовище до ПМГ "Иван Вазов" и Първо РПУ.
Наблюденията показват масово неспазване на престрояване без използване на мигачи и спазване на маркировката/преди кръговото/, неспазване на дистанция,обидно и агресивно поведение на водачите, тръгване на жълт и преминаване на червен светофар,отнемане на предимство, неправилно спиране и паркиране и други подобни все човешки фактори.
Отделихме достатъчно време и наблюдавахме и водихме статистика на режима на светофарната уредба на следващото кръстовище до ПМГ "Иван Вазов" и Първо РПУ.Цикълът там е следния: зелен сигнал- 28 сек. и червен- 37 сек. За 28 сек. преминаваха по 15 автомобила, а за 1 час преминаха 805 коли. При върхово натоварване те биха стигнали до 840 автомобила. Това показва голямото натоварване на пътният участък и несъобразения режим на светофара, който е на един и същ цикъл през целия ден. Паркоместата до Летен театър също създават затруднения,/ като отнемат от платното/ в случай на преминаване на автомобили на специален режим- спешна медицинска помощ, противопожарна охрана, полиция и др.
Предложения за подобряване на обстановката:
Да се промени режимът на светофарната уредба на кръстовището до ПМГ "Иван Вазов" и Първо РПУ за пиковите часове с цел по- висока пропускателна възможност;
Да се ограничи паркирането пред Летен театър в пиковите часове;
По- висока ангажираност на медиите с тематиката и др.
Събитието ни уважиха следните представители на общински или държавни институции:
Резултатите от наблюдението са представени от ръководителя на екипа пред Областната комисия по пътна безопасност на заседание на 31.10.2013 г. в Областна администрация, област Добрич.
… както и следните медии:
Част от медиите отразили събитието:
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1165478

http://informirash.me/index.php/dobrudzha/obshtestvo/10935-sdruzhenie-balgariya-vita-uchastva-v-proekt-zastapnitzi-za-patna-bezopasnost
Представяне на резултатите от одита пред широката общественост
Дата
31.10.2013 г.
Час
10:30 ч.
Място
В зала "Пресцентър" на Областна администрация Добрич, на заседание на Областна комисия по пътна безопасност: http://dobrich.government.bg/news.php?id=1705, Добрич
На нашето представяне присъстваха 42 участници от които 12 младежи.
Събитието ни уважиха следните представители на общински или държавни институции:
Представители на : Областна администрация Добрич, Община Добрич, Общински съвет, БЧК, БМЧК, ДАИ, КАТ, Учебни заведения и други
… както и следните медии:
Нова добруджанска трибуна, Дарик радио, Добруджанска трибуна, Радио Варна, Радио Добруджа и др.
От срещата излизаме с посланието:
Пътната безопасност- споделена отговорност на младите!
Изтеглете презентацията, която представихме на срещата ТУК
Акция за повишаване на безопасността по пътя, изградена въз основа на събрания опит
Дата
25.04.2014 г.
Час
00:00 ч.
Място
зала на община Добрич, Добрич
Целта ни е:
За постигането й ще:
Като резултат от акцията за повишаване на безопасността по пътя достигнахме до 57 участници от които 33 младежи.
Събитието ни уважиха следните представители на общински или държавни институции:
Отдел образование и култура Добрич, ОДМВР- КАТ, Областна администрация, Община Добрич, БЧК, БМЧК, ученици от 8 различни учебни заведения/отчетени към брой младежи/
… както и следните медии:
Нова Добруджанска трибуна, Радио Добруджа, Добруджа днес.
Вижте видеото: